A pannonhalmi borvidék
Pannonhalma történetében, gazdaságában mindig is fontos szerepet játszott a szőlőművelés, bortermelés. Ezt bizonyítja az is, hogy sokáig külön közigazgatási egység volt a Hegy (a szőlőművelés helyszíne), külön bíróval.
Pannonhalma pincészetei jelenleg a Pannonhalma-Sokoróalja borvidékhez tartoznak. Ezen a vidéken a szőlőtermesztés kezdete a római korra vezethető vissza. A borvidékhez jelenleg 13 település (Écs, Felpéc, Győr-Ménfőcsanak, Győrság, Győrszemere, Győrújbarát, Kajárpéc, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd, Tényő) tartozik. A regisztrált szőlőterület 650 hektár, melyet mintegy 500 szőlőművelő gondoz.
A fejlődő borászati vállalkozások mára kialakították egyedi arculatukat. A meghatározó szőlőfajták – Olaszrizling, Rajnai Rizling, Tramini, Chardonay, Rizlingszilváni – mellett új ültetvényekkel, új fajtákkal színesítik a borvidék kínálatát.
A borkedvelők azonban nem csupán a minőségi fehérborok, hanem különleges házasítások és vörösborok ízélményét is élvezhetik.
Pannonhalma borainak felfedezéséhez kattintson IDE!
A borvidék és pincészeteinek megismeréséhez látogassa meg a borvidék honlapját!

