Vendég: Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna

 

Túlélési stratégiák a népi kultúrában

 

A 2022-es év első Pannon Esték előadása során a hallgatóság betekintést nyerhet a magyar paraszti kultúra fizikai és lelki túlélési lehetőségeibe, a régi közösségek védő szerepébe. Megismerhetik a népköltészet azon alkotásait, amelyek átsegíthetnek krízis helyzeteken és lelki traumákon (népdal, keserves, népballada, népmese.)

 

Vendégünk talán egyik legérdekesebb kutatása Dely Mári balladájának feltárása, amely még ma is felkelti a hallgatóság érdeklődését. A történet egy felpéci leányról szól, aki gyilkosság áldozat lett az 1800-as években.

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna először a levéltárat és a korabeli sajtót kutatta. Olyan részleteket rekonstruált, hogy az embernek beleborsózik a háta.

 

Számos jogtörténeti, orvostörténeti dokumentumot lelt fel, így jogtörténeti, életrajzi, helytörténeti adatokkal is gyarapította a tudományt. Több hazai és külföldi konferencián, táborokban hallhatták már a felpéci lány igaz történetét, amelyből színdarab, érettségi tétel is született, de jeles személyiségek, tudósok is írtak róla.

 

Végül 21 variánsát találta meg az igaz történeten alapuló balladának a Rábaközben, Szigetközben, a Sokoróalján, de még a Csilizközben is.

 

A kutatás eredményeként a felpéci lakosok rendezvényeken ismét éneklik ezt a balladát, és büszkék folklórkincsükre.

 

Időpont: 2022. március 3., 18 óra

Jegyár: 1000 Ft (Pannonhalma Városkártyával 800 Ft)

 

Jegyek kaphatók :

 

a pannonhalmi Tourinform irodában, kedd-vasárnap 9-17 h között

(Pannonhalma Porta látogatóközont, Mátyás király utca 3.)

 

a győri Tourinform irodában, hétfő-péntek 9-17 h között

(Látogatóközpont Győr, Baross G. utca 21.)