Apátság

Bármely irányból is érkezik az ember Pannonhalmára, a látképnek már messziről meghatározó eleme a Géza fejedelem által 996-ban alapított apátság. Ez nem csupán azért van így, mert Szent Márton hegye tanúhegyként emelkedik ki a Kisalföld és a Sokoró találkozásánál. A bencés szerzetesrend hagyomány ápolásának, építészeti, kulturális örökségmegőrző munkájának köszönhetően az apátság a mai kor számára is lenyűgöző látványt és értékes programokat kínál az ide érkezőknek.

A kolostort “vár”-ként emlegetik ma is, ez főleg a 15-17. századi vár jellegű kinézetére utal. A mai képet a 18-20. századi nagyobb építkezésekkel kapta. Alapítása után ezer évvel az apátságot és természetes környezetét a világörökség részének nyilvánították. A Főapátság hagyományos látnivalói mellett, mint a Bazilika és az Altemplom, a Kerengő és a Könyvtár, többféle múzeumpedagógiai, gasztronómiai, kulturális program közül is választhatnak az érdeklődők. 

Mindemellett érezhető az alapokhoz való visszanyúlás, letisztult, időtlen gondolkodás. Ha valóban megállunk egy percre, élvezzük az arborétum madárhangjait, a gyógynövénykert illatát, időt szánunk egy pohár finom bor vagy egy harmonikus ízvilágú sütemény elfogyasztására, mi is részesei lehetünk ennek az időtlenségnek.

 

Bővebb információk: Pannonhalmi Főapátság